Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  PortalPortal  GaleriGaleri  Latest imagesLatest images  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 


 

 VATAN BORCU (ALINTI YAZI)

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
TURANCI_DELİTAY
Onursal Üye
Onursal Üye
TURANCI_DELİTAY


Kadın
Mesaj Sayısı Mesaj Sayısı : 247
Nerden Nerden : ANKARA
Kayıt Tarihi Kayıt Tarihi : 13/02/09

VATAN BORCU (ALINTI YAZI) Empty
MesajKonu: VATAN BORCU (ALINTI YAZI)   VATAN BORCU (ALINTI YAZI) EmptyPtsi Mart 02, 2009 10:50 pm

Son dönemlerde ülke çapında yaşadığımız gelişmeler genç nüfusumuzun askerlik konusunda ne kadar istekli olduğunu düşünmeye yöneltiyor bizleri.Vatan toprağını zorluklarla bu güne getiren atalarımıza saygıyı borç bilen gençlerimizin vatan savunması hakkında ne kadar bilinçli olduğunu gösteriyor bizlere...

Toplumumuzda gelenekselleşmiş köklü bir geçmişe sahip olan askerlik kutsal bir görev olarak değerlendirilir.Asker olmak onurlu erdemli bir insan olmayla özdeştirilir.Özellikle kırsal kesimde askerliğini yapmayan kişiler hoş karşılanmaz sözleri dikkate alınmaz.Toplumda bu denli önem verilen bu görevin başlangıcında ve bitişinde diğer geçiş dönemlerinde olduğu gibi çeşitli törenler yapılmaktadır.Uğurlama ve karşılama törenleri bölgesel farklılıklar göstermektedir.Şimdi bu bölgelerden bazılarında yaygın olarak yapılan asker gönderme geleneklerini inceleyeceğiz.

Yurdumuzun her yöresinde yaygın olarak yapılan uygulamalardan biri pusulası(askere çağrı mektubu) gelen gençler akrabaları ve arkadaşları tarafından sırayla yemeğe davetedilir.Bu yemek yalnızca asker adayına verildiği gibi ailesiyle birliktede ağırlanır.Yemek sırasında ve sonrasonda eğlenceler yapılmasıda yaygındır.

Kars'ta askere gidecek kişi köy ve şehirdeki akrabalarını ziyaret eder helallik ister.Kendisine bu ziyaretlerde harçlık ve yolluk olarak hazırlanan çöreklerden verilir.

Silifke'nin Kırtıl köyünde askere gidileceği günün akşamı askere gidecek olanlar kız ve erkek arkadaşını eve davet eder geç saatlere kadar eğlenirler mengi oynanır.Askerlerin ceplerine uğur parası denilen harçlıklardan konulur.

Ankara'nın Verimli Köyü'nde ise yaşlı erkekler ve kadınlar uğur parsı adı verilen parayı verirken "Benim için nöbet tut buna karşılık" diyerek askerlerin gönlünü alırlar.

Seydişehir yöresinde uğurlama töreninde kadınlar hazırladığı çöreği üçe bölerler.Bir parçası kuşlara yem olsun diye suya atılır.Bir parçası delikanlının gömleğine sarılarak sandıkta saklanır.Diğer parçada yemesi için delikanlının yolluğuna konulur.Her izine geldiğinde sandıktaki parçadan bir lokma yedirilir.Asker uğurlamasından sonra kadınlar bir pınarın başında toplanarak yemek yerler.Yemek yerken tahta kaşık kullanılmaz,kullanılırsa askerin askerde çok dayak yiyeceğine inanılır.

Eskişehir'e bağlı Seyitgazi İlçesi'nin Şükranlı Köyü'nde askere gidecek genç nişanlı ise kız tarafının evinin odununu kırar zorluklara alışsın diye.Yaşamının bir bölümyle ilgili bu denli zengin uğurlama törenlerinin yanı sıra karşılalarda oldukça neşelidir.

Silifke'de asker terhis olduktan sonra kına alıp getirir.Köye geldiği günün akşamı kendisine hoşgeldine gelenlere bu kınadan uğur olsun diye yakılır.

Askerlikle ilgili konulardan birisinide asker mektupları oluşturur.Asker mektupları genelde selamlamayla başlar ve maniyle biter.Mektuplarda bütün akraba ve tanıdıklara selam söylenir.İletişim araçlarının yaygın olmadığı dönemlerde tek iletişim yolu olan mektuplarda,evli olan asker baba evinde olan eşine duygularını açıkça ifade edemez şifreli maniler yazardı.Böylesi geleneklerle ve iyi duygularla harmanlanmış yurdumuzda vatan borcunu en iyi şekilde yerine getiren bilinçli gençlerimizin beklediği topraklarımızda her zaman barışın hüküm sürmesi dileğiyle...

(Alıntı)
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
VATAN BORCU (ALINTI YAZI)
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası
 Similar topics
-
» GÜL (ALINTI YAZI)
» CİNAYET (ALINTI YAZI)
» CAN YARISI (ALINTI YAZI)
» GÜZEL BİR YAZI (ALINTI)
» OLGUNLAŞMAK (ALINTI YAZI)

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Osmanlı Tokadı :: Gençlik Kolları-
Buraya geçin: